A gyémánt

A gyémánt magában hordozza a természet erőinek ujjlenyomatát, esszenciáját. A gyémánt, régies nevén Adamas (jelentése: legyőzhetetlen), a legjobb példa arra, hogy a természet a legegyszerűbb anyagokból is képes miniatűr csodákat varázsolni. A gyémánt a tiszta szén kristályosodott formája. Csiszolás révén jön létre ez a drágakő, amely képes a befogadott fény csaknem 100%-át visszatükrözni.

A gyémántoknak különböző tulajdonságait értékeli a gyémántipar. Ha többet szeretnénk megtudni a gyémántokról, először a négy fő tulajdonsággal kell megismerkedni - ezek számítanak a legfontosabb kategóriáknak:

-          Csiszolás

-          Tisztaság

-          Szín

-          Karát

Ezek azok a tulajdonságok, amelyeket az ékszerész a gyémántok értékelése során alkalmaz, és ezekre van szükségünk ahhoz, hogy megértsük, melyik gyémánt felel majd meg nekünk. És íme az ötödik fontos kategória: Tanúsítványok

 

Csiszolás

A csiszolás valószínűleg a legfontosabb, legnagyobb kihívást jelentő szempont a négy közül. A gyémánt ragyogása nagymértékben függ attól, hogyan csiszolták. A gyémántnál a legismertebb a briliáns csiszolás, melynek célja a tökéletes fényvisszaverődés. Ettől lesz igazán „tüzes” a drágakő. Mindegyik csiszolási formának (briliáns, szív, ovális, smaragd, princess) megvannak a szigorú szabályai.

 

Tisztaság

A legtöbb gyémánt tartalmaz valamilyen felületi vagy belső hibát, ami a keletkezése során került bele vagy rá. E hibák láthatósága, száma és mérete befolyásolja a gyémánt tisztaságának nevezett minőséget. A tiszta gyémántok nagyobb ragyogást idéznek elő, ezért drágábbak és értékesebbek. A nemzetközi besorolás az F-től (flawless – hibátlan) az I3-ig (included – zárványos) terjed az ékszerekben felhasznált gyémántoknál.

 

Szín

A színtelen gyémántok a legkeresettebbek, mivel ezek biztosítják a legjobb fénytörést (csillámlást). A fehértől eltérő gyémántok elnyelik a fényt, ezáltal csökkentve a ragyogást. Léteznek azonban olyan természetes színű gyémántok (rózsaszín, kék), melyek ritkaságuk révén többszörösét is érhetik egy színtelen kőnek. A kövek az ABC betűrendje szerint D-től Z színűig sorolandóak, melyből a D a legszíntelenebb és egyben legritkább, legértékesebb, a Z pedig már a legelszínezettebb, legkevesebbet érő.

 

Karát

A gyémánt tömegét karátban mérik. Egy karát 0,2 grammal egyenlő. Fontos tudni, hogy a karát nem a gyémánt méreteinek a mértéke, mivel a különböző csiszolásoktól függően eltérő kiterjedéssel rendelkezhet egy ugyanakkora tömegű kő. Általában laikusok számára a karát mértéke a legmeghatározóbb tényező egy kő értéke szempontjából, mivel ez a legkönnyebben mérhető és látható. Azonban könnyen becsapó is lehet, ha nem vesszük figyelembe a további szempontokat is.

 

Az ötödik szempont: Tanúsítvány

A tanúsítvány, vagy ahogy néha említik, a gyémántosztályozási jelentés, a gyémánt teljes értékeléséről szól. Az értékelést képzett szakember végezte, különleges gemológiai eszközök segítségével. Valamennyi kő saját, felismerhető, egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amit a tanúsítvány felsorol.

Vásárlóink mondták

Kedves Zoltán!

Ma reggel megérkezett a gyűrűm. Szeretném megköszönni, gyönyörű lett, pont olyan, amilyennek elképzeltem a tervezés során.

Üdvözlettel,
Klepach Adrienn

Klepach Adrienn

Eddig hibátlan, és nagyon szép.

Bertalan Kiss

Hey Zoltan:
The ring sparkles brighter and more brilliantly than anything I've ever seen in my life.
Fortunately, my lady (Cara) agrees, and after travelling from Budapest to Venice, I was able to ask her to marry me on a roof-top terrace in Venice after a fireworks show. She said yes, and she hasn't stopped staring at the ring since. We are back in Canada now and are sharing the news with family and friends.
Thank you so much for your services, I will write up a more specific testimonial for you in the near future.
Drew

Drew Rankin

Dear Zoltan Karl,

I'm very sorry for the late reply.
The ring is fantastic!
Thank you very much!!
If I Anytime visit your City, i will come to you shop an have a look!
Best Regards from Germany
Matthias

Ruffing Matthias

Szuper volt minden a rendelt gyűrű gyönyörű lett.

Kocsis Kinga

Kedves Zoltán! Kedves kolleginák!

A leányom meghozta a gyűrűmet és "olyan", sőt "OLYAN", amilyennek a tervező segítségével megálmodtam. Igazán nagy örömet szerzett nekem. Köszönöm a gyors és szép munkájukat.
Üdvözlettel:
Szilágyi Éva
Nagyvenyim

Szilágyiné Kárpáti Éva
Vásárlóink mondták
Vásárlóink mondták